Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ύποπτοι Διώτης και Καπελέρης



Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτη, αφού ως υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», τους καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Πακωνσταντίνου επικαλούνται και οι δύο, για την «άτυπη και εμπιστευτική» παράδοση της λίστας, αφήνοντας αιχμές εναντίον του.


Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι δύο εισαγγελείς φαίνεται να εντόπισαν τους λόγους για τους οποίους οι δύο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, καταθέτοντας ενώπιων τους την επόμενη εβδομάδα.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καπελέρης, καταθέτοντας προ ημερών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στα τέλη του 2010 ο κ. Παπακωνσταντίνου τού παρέδωσε «ατύπως και εμπιστευτικώς», έναν κατάλογο με τα ονόματα 10 προσώπων, ζητώντας του με αινιγματικό ύφος να ερευνήσει μεν το φορολογικό προφίλ τους, αλλά να μην τους «ελέγξει». 

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καπελέρης, διετέλεσε επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τον Ιανουάριο του 2010 έως το Μάρτιο του 2011, (επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου).

Αξιοπερίεργη ήταν η αντίδραση του κ. Καπελέρη, ο οποίος ενώ επεσήμανε ότι διενήργησε έρευνα για τα φυσικά πρόσωπα και παρέδωσε τα αποτελέσματά της στον υπουργό Οικονομικών, σήμερα δεν θυμάται τα ποσά που τους αφορούν. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν υπήρχε κανένα πολιτικό πρόσωπο, «ούτε κάποιος οικονομικός παράγοντας που να βρίσκεται στη δημοσιότητα την τελευταία δεκαετία. 

Απ’ την πλευρά του ο κ. Διώτης, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Καπελέρη στην ηγεσία του σώματος, το Μάρτιο του 2011, καταθέτοντας στην ίδια επιτροπή, ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, του παρέδωσε πάλι άτυπα, έναν ονομαστικό κατάλογο φορολογικού ενδιαφέροντος σε usb memory stick, χωρίς  να του δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το πως θα έπρεπε να τον αξιοποιήσει. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι από τη συζήτηση με τον τότε υπουργό, του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα εν λόγω στοιχεία περιήλθαν στην κατοχή του με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. 

Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε ο κ. Διώτης, όταν υποστήριξε ότι απλώς έριξε «μια ματιά» στο αρχείο και διαπίστωσε ότι δεν περιλαμβάνονταν πολιτικά πρόσωπα, επιβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι το αρχείο περιείχε ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου