Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Μη Βίας- Μήνυμα ειρήνης σ' όλο τον κόσμο



Από εκδήλωση της ΚΧΠΒ στις 22-9, για  Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Με το αιματοκύλισμα και τους συνεχιζόμενους πολέμους που μαίνονται ανά τον πλανήτη, σε χώρες όπως η Σομαλία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν… Με τις καθημερινές εικόνες απ’ τους συνεχείς βομβαρδισμούς και θανάτους άμαχου πληθυσμού στη Συρία, τι πιο επίκαιρο από τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας. Γιορτάζεται σήμερα, 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869). 

Στόχος της γιορτής, είναι να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις, μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.


Η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η γιορτή της είναι συνυφασμένη με το πρόσωπο του Μαχάτμα Γκάντι (1869-1949), σημαίνουσας μορφής του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά  και εμπνευστή της παθητικής αντίστασης (πολιτικής ανυπακοής) και της μη χρήσης βίας έναντι των καταπιεστών.

Όπως είναι ευρέως αποδεκτό, η βία δεν είναι μονάχα σωματική ή ψυχολογική, ενώ σίγουρα δεν την δέχονται μονάχα οι άνθρωποι. Αυτό που προκαλείται σήμερα στον πλανήτη, μέσω της υπερκατανάλωσης, της κατασπατάλησης των πρώτων υλών και την άγνοια, μπορεί να θεωρεί εξίσου βίαιο και καταστροφικό με ένα πόλεμο και μάλιστα με πλανητική έκταση. Ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος ισχύει. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να κάνει ο καθ’ ένας μας, σε ατομικό επίπεδο αρχικά και εν συνεχεία σε συλλογικό. 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για το τι θεωρείται βία και τι όχι, εξέφρασε σε ομιλία του, ο 14ος Δαλάι Λάμα, Tenzin Gyatso, μετά το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης που το απονεμήθηκε στις 10η Δεκεμβρίου 1989.

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα βίας και μη βίας. Με βάση την εξωτερική δράση, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν μια πράξη είναι βίαιη ή μη βίαιη. Αυτό εξαρτάται βασικά από το κίνητρο πίσω από την πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Και συμπλήρωσε: «Αν το κίνητρο είναι αρνητικό, ακόμη και όταν η εξωτερική εντύπωση είναι ήπια και ευγενική, υπό μια βαθύτερη έννοια η πράξη είναι πολύ βίαιη. Αντιθέτως, οι απότομες πράξεις και τα λόγια που γίνονται με ένα ειλικρινές, θετικό κίνητρο είναι ουσιαστικά μη βίαια». 

Με άλλα λόγια, διευκρίνισε, «η βία είναι μία καταστρεπτική δύναμη. Η μη βία είναι εποικοδομητική».

Πράγματι, ο καλύτερος τρόπος για να λύνουμε τα προβλήματα είναι μέσω της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού, κάνοντας υποχωρήσεις. Μπορεί να μην ικανοποιούμαστε απόλυτα, αλλά τουλάχιστον αποφεύγεται ο μελλοντικός κίνδυνος. Η μη βία είναι πολύ ασφαλής.

«Ο οφθαλμός αντί οφθαλμού, καταλήγει να κάνει όλο τον κόσμο τυφλό», ήταν ένα από τα αγαπημένα αποφθέγματα του μεγάλου ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι, που ταιριάζει "γάντι" στην μέρα αυτή. 

Ακόμα, κάτι που συνήθιζε να λέει και έχει μεγάλη αξία τη συγκεκριμένη μέρα, είναι : «Το να πολεμάς το κακό με κακό δεν βοηθά κανέναν. Αν δεν συγχωρείς, τότε... αφήνεις το παρελθόν και κάποιον άλλον να ελέγχει πως νιώθεις. Συγχωρώντας, απελευθερώνεσαι από αυτά τα δεσμά και τότε μπορείς να συγκεντρωθείς ολοκληρωτικά στον επόμενο στόχο σου».

Ωστόσο, στο δυτικό κόσμο η μη βία του Γκάντι εκλαμβάνεται ως παθητική αντίσταση, η οποία ταιριάζει περισσότερο στην Ανατολή. Οι Δυτικοί είναι πολύ ενεργητικοί, ζητούν άμεσα αποτελέσματα, ακόμη και στο επίπεδο της καθημερινής ζωής. Σήμερα όμως,  η παρούσα κατάσταση στέλνει το μήνυμα της μη βίας στους ανθρώπους. Το κίνημα για την ελευθερία είναι μη βίαιο.



Στο μεταξύ, στις 21 Σεπτεμβρίου ήταν μια αντίστοιχη Παγκόσμια Ημέρα, της Ειρήνης, η οποία γιορτάστηκε από τον ανεξάρτητο  οργανισμό Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία (ΚΧΠΒ), με ένα διήμερο που συνδέει την Ειρήνη με τη Μη-βία.

«Στη βία της ανεργίας και της φτώχειας που δέχεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας, έρχεται να προστεθεί η έκρηξη της ρατσιστικής βίας, με επιθέσεις σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους κι άλλες ομάδες» επεσήμανε ο Οργανισμός, συμπληρώνοντας: «Αντιμετωπίζουμε πλέον τη βία στην πιο άμεση μορφή της -τη σωματική- στο δρόμο, στα σπίτια, στα καταστήματα, στη Βουλή…».

Σημειώνεται ότι, ο ΚΧΠΒ εργάζεται σε διεθνές επίπεδο και προωθεί κάθε δράση, σκέψη και πρωτοβουλία που στοχεύει στον τερματισμό των πολέμων στον κόσμο, αλλά και στην εξάλειψη της βίας σε κάθε της μορφή. Η μεθοδολογία εργασίας της είναι βασισμένη στην Ενεργή μη-βία.

Ιδρύθηκε από πρωτοβουλία μελών του Ανθρωπιστικού Κινήματος, του οποίου και αποτελεί ανεξάρτητο οργανισμό.

Καταλήγοντας, ας διαδοθεί το μήνυμα του Μαχάτμα Γκάντι στα πέρατα του Κόσμου: “Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον Κόσμο”.

Βάνα Ψυχογιού
ΠΗΓΕΣ
-Εφημερίδα "ΤΟ ΑΡΘΡΟ", Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011.
-Σαν Σήμερα.gr,
-Εφημερίδα TO BHMA




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου