Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Στα διεθνή δικαστήρια η Καταλονία, αν η Μαδρίτη της απαγορεύσει το δημοψήφισμα

Την πρόθεση του να καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια εις βάρος της κυβέρνησης της Μαδρίτης,εξέφρασε ο περιφερειακός πρωθυπουργός,Αρτούρ Μας.

“Εάν δεν μας επιτραπεί να συμβουλευτούμε τη γνώμη των πολιτών μας για την ανεξαρτητοποίηση, τότε θα πρέπει να διεθνοποιήσουμε τη σύγκρουση αυτή” δήλωσε ο Μας,σε έντονο ύφος,στο καταλανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Στις περιφερειακές εκλογές ,που θα διεξαχθούν πρόωρα στις 25 Νοεμβρίου,ο Μας θα διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να διοργανώσει δημοψήφισμα με ερώτημα αν η Καταλονία που αριθμεί πάνω από 7 εκατομμύρια κατοίκους γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι, φέρεται αποφασισμένη να αποτρέψει ένα καταλανικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, επιχειρηματολογώντας πως βάσει του Συντάγματος του 1978 επιτρέπεται μόνον στην κεντρική κυβέρνηση να διοργανώνει δημοψηφίσματα. 

Η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει “κάθε νομικό μέσο στη διάθεσή της” για να εξασφαλισθεί πως “οι νόμοι τηρούνται στην Καταλονία”, δήλωσε η Γ.Γ. του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ. Η ανεξαρτησία θα οδηγήσει την Καταλονία “στην καταστροφή”συμπλήρωσε.

Γιάννης Γριβόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου