Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Δώστε χώρο στους Ηλικιωμένους



Μεγαλύτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους θα πρέπει να δείχνουν τα κράτη, ενώ οι κυβερνήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν πολιτικές προσαρμοσμένες στη γήρανση των κοινωνιών. Σ’ αυτά τα συμπεράσματα, κατέληξε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που παρουσιάστηκε σήμερα στο Τόκιο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ΗμέραςΤρίτης ηλικίας, που γιορτάζεται σήμερα, 1η Οκτώβρη.


Η Παγκόσμια αυτή μέρα, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο μεταξύ, στην κατεύθυνση βελτίωσης των συστημάτων υγείας προς τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, καλεί τα κράτη η έκθεση του ΟΗΕ.

Στατιστικά Έκθεσης

Από τα περίπου 7 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της Γης, τα 893 εκατομμύρια είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 12,8%.
Μάλιστα, μέσα σε μια δεκαετία, προβλέπεται ότι ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που προφανώς θα επηρεάσει αρνητικά τα συστήματα υγεία και κοινωνικής ασφάλειας.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εκτιμά ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός των ηλικιωμένων θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια!

Παράλληλα, όπως συνεχίζει ο ΟΗΕ,  το 80% των ηλικιωμένων θα ζουν έως το 2050 στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες, λόγω των νέων, δεν έχουν αναπτύξει πολιτικές προς την τρίτη ηλικία.

Σημειώνεται ότι, τα στοιχεία του ΟΗΕ παρουσιάστηκαν στην Ιαπωνία, η οποία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον τομέα της πληθυσμιακής γήρανσης, καθώς πάνω από το 30% του πληθυσμού είναι ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ποιό είναι όμως το μήνυμα που στέλνουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και ποια η πραγματικότητα που βιώνουν;

Από αριστερά, Γιώργος Νικήσαλης, κ. Μπάμπης, και Λάμπρος Σέβας  (μπλέ πουκάμισο)
«Η Τρίτη ηλικία είναι υπό διωγμόν», μ’ αυτή τη χαρακτηριστική φράση, εκφράζει την πικρία του για τον τρόπο αντιμετώπισης των ηλικιωμένων στη χώρα μας, ο κ. Λάμπρος Σέβας. Ο κ. Λάμπρος είναι ένας από τους πολλούς συνταξιούχους, που του έχει μειωθεί πάρα πολύ η σύνταξή του, και τα βγάζει πέρα με δυσκολία.

«Έχω τρία παιδιά, όλα άνεργα. Μέχρι και παιδί σκέφτεται ο γιός μου αν πρέπει να κάνει, αφού πλέον θα καταργήσουν και το τεκμήριο του αφορολόγητου για τα παιδιά. Βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση, τι θα τον έκανε ευχαριστημένο, απαντάει με έντονο τρόπο, αντικατοπτρίζοντας την οργή και την αγανάκτηση πολλών ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν φτάσει στην κυριολεξία στον “Αμήν”, από τα συνεχόμενα μέτρα που τους οδηγούν στην εξαθλίωση. « Ο τόπος θα ξεβρώμιζε, μόνο εάν εξαφανίζονταν από προσώπου γης οι 200.000 παλιοί πολιτικοί», λέει με στόμφο.


Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο κ. Γιώργος Νικήσαλης, ο οποίος έχει ένα γιό, με δύο παιδιά, ενώ ήταν άνεργος για 1 χρόνο. Πλέον, δουλεύει με το μεροκάματο ως εργάτης.

Ο κ. Γιώργος, επισημαίνει ότι μέχρι και την τελευταία χαρά που έχουν, το 8ο ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, ετοιμάζονται να το κλείσουν, αφού ήδη έκλεισε το κυλικείο και αναγκάζονται να παίρνουν καφέ από αλλού.

«Δεν έχουν το σθένος οι πολιτικοί να μας πουν ότι βουλιάξαμε… Είναι όλοι κλέφτες και λωποδύτες», τονίζει.










Με ακραίο ύφος, αναφέρεται και ο κ. Μπάμπης για τους πολιτικούς, λέγοντας : « Οι πολιτικοί θέλουν κρέμασμα. Έχουν καταστρέψει την Ελλάδα. Η τρόικα με τη σειρά της
επιδιώκει να πτωχεύσει η Ελλάδα, για να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματά της πχ σε ορυκτό».

Και καταλήγει: «Θέλουν να κάνουν τη χώρα μας, τσιφλίκι τους. Θέλουν να εξαφανίσουν τους εργάτες και τα μικρομάγαζα. Ο εργάτης εξασφάλισε τα δικαιώματά του τα με “αίμα και πόνο”  και τα έχασε σε μια βραδιά».




 
«Δεν μπορεί να διορθωθεί τίποτε, τα πράγματα είναι χάλια». Μ’ αυτή τη φράση συνοψίζει ο κ. Δημήτρης Μαμάκος την δεινή  κατάσταση που έχουν οδηγηθεί οι ηλικιωμένοι.


Κι όλα αυτά τη στιγμή που,  όπως επισημαίνουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη. Στη σύγχρονη εποχή, οι ηλικιωμένοι διαδραματίζουν  ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.



Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με μελέτες, ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη, κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών, έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη.

Μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, μπορεί να εξασφαλισθεί αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

Βάνα Ψυχογιού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου