Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Στα 14,5 δισ. το πακέτο- Σκληραίνουν και άλλο τα μέτρα




Τα νέα μέτρα τελικού ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων, που παρουσιάζονται σήμερα το μεσημέρι στην τρόικα, αυξάνουν τις επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 8,5 δισ. ευρώ.






Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών 10,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014. Με δεδομένη την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος έως το 2016, για την περίοδο 2013-2016 αποτυπώνονται περικοπές 11,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και μέτρα που θα οδηγήσουν σε πρόσθετα έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ύψος των μέτρων στα 14,5 δισ. ευρώ. Από το σύνολο του πακέτου, που περιλαμβάνει πολύ σκληρά μέτρα, 8,5 δισ. αφορούν περικοπές δαπανών αλλά και αύξηση της φορολογίας, ενώ θα εφαρμοστούν από το 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο συνέδριο, Capital Vision, παραδέχθηκε ότι το πακέτο “είναι εξαιρετικά επώδυνο, αλλά δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο”. Μεγάλο μέρος των διαρθρωτικών μέτρων, για τα οποία υπάρχει έντονη αμφισβήτηση από την τρόικα, μεταφέρεται σταδιακά για τα επόμενα χρόνια. Το σύνολο των μέτρων ύψους 14,5 δισ. ευρώ, αναλύονται σε 10,5 δισ. ευρώ για το 2013, 2,97 δισ. ευρώ για το 2014, 560 εκατ. ευρώ για το 2015 και 283 εκατ. ευρώ για το 2016.

Συντάξεις-επιδόματα

Στα 5,65 δισ. ευρώ ανέρχονται οι περικοπές που θα προέλθουν από μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Για το 2013,  αυτά τα μέτρα φτάνουν στα 4,45 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 3,7 αφορούν τις μειώσεις των συντάξεων, εκ των οποίων τα 2,9 δισ. ευρώ εξασφαλίζονται από καθαρές περικοπές που αφορούν: Τα δώρα των συντάξεων, τις κλιμακωτές περικοπές (από 1%-15% για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ), τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ (από 360 ευρώ που είναι σήμερα) και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, 800 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από :  Την περικοπή των εφάπαξ, τη μείωση των συντάξεων λόγω περικοπής μισθολογίων και από τις περικοπές των παράτυπων συντάξεων, το πλαφόν στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων και την κατάργηση των συντάξεων των συνδικαλιστών.

Όσον αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, από τα 774 εκατομμύρια ευρώ τα περισσότερα αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα (114 εκατ.), τα ειδικά επιδόματα ανεργίας, και καταβολή του ΕΚΑΣ σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ στην ίδια μερίδα προβλέπονται και κονδύλια 20 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Περικοπές μισθών

Κατά 1,6 δισ. ευρώ αναμένεται να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το 2013, 940 εκατ. ευρώ θα περικοπούν από το μισθολογικό κονδύλι του δημοσίου, 340 θα βρεθούν από την κατάργηση των δώρων, επιπλέον 270 θα εξοικονομηθούν από περικοπές σε ειδικά μισθολόγια από πανεπιστημιακούς και δικαστικούς ενώ 123 από ένστολους.

Τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ μοιράζονται σε περικοπές επιδομάτων προσλήψεων προσωπικού σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, περικοπές μισθών στους ΟΤΑ και την αύξηση των ωρών εργασίας στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναδιοργάνωση Δημοσίου

Η αναδιοργάνωση του Δημοσίου αναμένεται να έχει εξοικονόμηση ύψους 1,22 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά προβλέπεται να εξοικονομηθούν το 2013 από την περικοπή του ΠΔΕ κατά 150 εκατ. ευρώ με την κατάργηση επικαλυπτόμενων έργων, τις περικοπές κατά 100 εκατ. ευρώ σε φορείς εκτός αυτών της Γενικής Κυβέρνησης και τη μείωση κατά 25% των μη μισθολογικών δαπανών των υπουργείων. Από την τελευταία μείωση, εκτιμάται εξοικονόμηση 290 εκατ. ευρώ, η οποία αμφισβητήθηκε έντονα από την τρόικα, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking group στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι, στις περικοπές δεν υπολογίζονται κονδύλια για μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, καθώς αυτό το μέτρο θα πρέπει πρώτα να εξηγηθεί πλήρως στην τρόικα. Ο σχεδιασμός από την ελληνική πλευρά είναι για διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων μέσα στον επόμενο χρόνο, έπειτα από αξιολόγηση που θα περιλαμβάνει και γραπτές εξετάσεις.

Υγεία, Παιδεία, Αμυνα, ΔΕΚΟ

Και σε αυτούς τους τομείς αναμένεται εξοικονόμηση συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2013. Από αυτά, τα 850 εκατ. ευρώ αναμένονται από την περικοπή των δαπανών υγείας, με την επέκταση της χρήσης των γενοσήμων αλλά και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να είναι από τα θέματα που αμφισβήτησαν έντονα οι δανειστές μας. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδιάζονται για το 2013 περικοπές 100 εκατ. ευρώ, σε αντιδιαστολή με τα 785 εκατ. ευρώ, που είχαν αρχικά  δηλωθεί στην τρόικα.

Οι αντιρρήσεις των δανειστών μας, είχαν ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του ποσού και την κάλυψη του κενού από άλλα μέτρα.

Στον τομέα της άμυνας, αναμένεται εξοικονόμηση ύψους 340 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα από αυτά να προέρχονται από αναστολή εξοπλιστικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων.

Στον τομέα της παιδείας περιγράφονται στο πρόγραμμα περικοπές συνολικού ύψους 134 εκατ. ευρώ, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να πιέζουν για κλείσιμο αντί για συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Τέλος, υπάρχει η πρόβλεψη για εξοικονόμηση 272 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που θα γίνουν στις ΔΕΚΟ, με το μεγαλύτερο μέρος από τα μέτρα αυτά να αφορούν τις περικοπές λειτουργικών δαπανών, από όπου αναμένεται να υπάρξει εξοικονόμηση 138 εκατ. ευρώ και αυξήσεις των εσόδων, από όπου αναμένονται επιπλέον έσοδα 76 εκατ. Ευρώ.

Φορολογικά μέτρα

Συνολικά 3 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το ευρύ φορολογικό πακέτο το οποίο θα ισχύσει από τον επόμενο χρόνο. Εκτός από τη μείωση των φοροελαφρύνσεων, περιλαμβάνονται φόροι για όλους. Από τα 11 μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, θα θεσμοθετηθούν όλα φέτος, αλλά αυτά που αναμένεται να αποδώσουν άμεσα περίπου 1 δισ. ευρώ αφορούν: Την εξίσωση της εισφοράς του ΙΚΑ παλιών και νέων ασφαλισμένων με αναμενόμενο όφελος 531 εκατ. ευρώ, τη μείωση της επιδότησης πετρελαίου των αγροτών με όφελος 130 εκατ. ευρώ, την αναμόρφωση της φορολογίας καπνού με όφελος 187 εκατ. ευρώ και τη φορολόγηση των παιχνιδομηχανών του ΟΠΑΠ. Η τελευταία φορολόγηση, εκτιμάται ότι θα  αποφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης με το υγραέριο, από όπου αναμένονται έσοδα ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις 1,8 δισ.,  αναμένεται να βρεθούν από:

1.Τη φορολογία ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση τον κώδικα φορολογίας επιχειρήσεων, με στόχο 1,6 δισ. ευρώ.

2.Την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, με προσδοκώμενα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.

3.Τη μεταβολή των υψηλών συντελεστών φορολογίας (οι συντελεστές του 26%, του 38%, του 40% και του 45% συγχωνεύονται στο 35%), όπου προκύπτει φορολογική δαπάνη 120 εκατ. ευρώ.
4.Τη μείωση των συντελεστών φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 20% για τα μη διανεμόμενα κέρδη και 25% στα διανεμόμενα, σε 19% και για τις δύο κατηγορίες κερδών, όπου προκύπτει επίσης φορολογική δαπάνη 119 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Γριβόπουλος

Στοιχεία ρεπορτάζ: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου