Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Συρία: Εκεχειρία με τη βοήθεια της Κίνας



Εκεχειρία made in China προτάθηκε χθες από το υπουργείο εξωτερικών της χώρας, με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία που μέχρι τώρα έχει κοστίσει την ζωή σε 35.000 άτομα.


Μετά την επίσκεψη του απεσταλμένου των ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι, στο Πεκίνο, το υπουργείο πρότεινε εκεχειρία σε 4 στάδια, αρχής γενομένης  από τις επαρχίες και σε ξεχωριστές χρονικές φάσεις, για να καταλήξει στην ολική παύση των εχθροπραξιών.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα ορίσουν τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις και θα λάβουν μέρος στη μεταβατική διαδικασία, ενώ θα διατηρηθούν οι θεσμοί της χώρας.

Ουσιαστικά το σχέδιο των Κινέζων, σταμάτησε λίγο πριν αναφερθεί στην αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Επίσης, ο Χονγκ επανέλαβε την κρισιμότητα της κατάστασης στη Συρία, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το έργο του Μπραχίμι και να δοθεί βοήθεια στους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, οι μάχες στη Δαμασκό και στο Χαλέπι συνεχίζονταν με δεκάδες άτομα να προστίθενται στη λίστα των θυμάτων του πολέμου, ενώ η αεροπορία του καθεστώτος εντατικοποίησε τις επιθέσεις της, πλήττοντας περιοχές που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου