Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Εκταμιεύθηκε το 1ο μέρος της δόσης των 34,3 δισ.-Επόμενο μέρος με προϋποθέσεις



Εκταμιεύθηκε χθες το πρώτο μέρος της δόσης που αντιστοιχεί σε 34,3 δισ., από τα 52,5 δισ. ευρώ τα οποία ενέκρινε πρόσφατα το Eurogroup. Από το 34,3 δις. τα 16 δισ. θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 11,3 δισ. για την κάλυψη της επαναγοράς ομολόγων και 7 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.


Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη Μαρτίου το Δημόσιο θα διοχετεύσει στην αγορά για να καλύψει μέρος των χρεών του το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, όπως γνωστοποιήθηκε χθες μέσα από την έκθεση της Κομισιόν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το κράτος θα πρέπει να έχει εξυπηρετήσει χρέη του ύψους 2 δισ. ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο άλλο 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή διαφέρει από την πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου το οποίο θεωρεί ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εξοφληθεί περί τα 8,5 δισ. Στην έκθεση σημειώνεται πως η Ελλάδα θα φθάσει να αποπληρώσει το ποσό των 8 δισ. τον Δεκέμβριο του 2013.

Στο μεταξύ, μετά την εισροή του πρώτου τμήματος της δόσης, δόθηκε εντολή στις εφορίες να ξεκινήσουν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ προς φυσικά και νομικά πρόσωπα. Όσον αφορά το επόμενο τμήμα της δόσης που αναλογεί στην Ευρωζώνη ύψους 14,8 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να εκταμιευτεί έως το τέλος Μαρτίου 2013, στην έκθεση της Κομισιόν τίθενται πέντε προαπαιτούμενα για την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο πρέπει να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο και να εφαρμοστούν αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος για τους πελάτες χαμηλής τάσης.

Τον Φεβρουάριο να καθορισθεί «ταβάνι» τριετίας για τις δαπάνες των κρατικών φορέων.

Τον Μάρτιο να ολοκληρωθεί το σχέδιο της δημόσιας διοίκησης για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου