Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Αυστραλία: Μέχρι και τους 48 βαθμούς κελσίου άγγιξε ο υδράργυρος σε κάποιες περιοχές



 Η μέση θερμοκρασία σ' όλη τη χώρα, έφθασε το υψηλότερο επιπεδο της τελευταίας 40ετίας

Μπορεί στη χώρα μας ο χειμώνας να έχει κάνει δειλά δειλά την είσοδό του, με σχετικά αυξημένες για τη εποχή θερμοκρασίες, στην Αυστραλία όμως, ο υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο, αγγίζοντας μέχρι και τους 48 βαθμούς κελσίου.


Μέσω του Twitter, η πρωθυπουργός της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ ζήτησε στον κόσμο να « προσέξει την ασφάλειά του, λόγω του ακραίου καύσωνα που αντιμετωπίζουν σ’ όλη τη χώρα», εφιστώντας την προσοχή παράλληλα για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών.
Στο μεταξύ, τη θερμότερη ημέρα των τελευταίων 80 χρόνων, έζησε η πόλη Περθ στα δυτικά της χώρας, ενώ η πόλη Γιούκλα, σε απόσταση 1.429 χλμ από το Πέρθ, μετατράπηκε κυριολεκτικά σε καζάνι που βράζει, αφού καταγράφηκαν έως και 48,2 βαθμοί Κελσίου. Τα νοσοκομεία στην πόλη δέχθηκαν 20 περιστατικά θερμοπληξίας από τη Δευτέρα.

Παράλληλα, στην Τασμανία, που παραδοσιακά αποτελεί το δροσερότερο σημείο στη χώρα, οι κάτοικοι στο Χόμπαρτ κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους που βρίσκονταν κοντά στα μέτωπα της πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται σε εκτεταμένες θαμνώδεις εκτάσεις. 

Σημειώνεται ότι, η μετεωρολογική υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας  πως το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 39 βαθμούς στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, τους 41 στη Μελβούρνη και τους 44 στην Αδελαΐδα.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές στην Αδελαΐδα ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν τα κλιματιζόμενα λεωφορεία σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να βρουν ανά πάσα στιγμή καταφύγιο όσοι βρίσκονται στα πρόθυρα θερμοπληξίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, η μέση θερμοκρασία σε όλη τη χώρα έφθασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 40ετίας, σκαρφαλώνοντας στους 39,2 βαθμούς. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για πιθανότητα νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, που θα ξεπεράσει τους 50,7 βαθμούς. Αντίστοιχο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 1960 στο Οοντναντάτα, στα νότια της χώρας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου