Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Περί μεταφράσεων Δημοσκοπήσεων...

Το θέμα με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι ο καθένας τις μεταφράζει κατά βούλησιν, αξιοποιώντας τα στοιχεία υποκειμενικά, προβάλλοντας αυτά που θεωρεί "σημαντικότερα" και υποβαθμίζοντας άλλα, που δεν θέλει να προβληθούν. 


Ενδεικτικά, αναφέρω τη χθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του skai.gr, μεταφράζεται ως εξής: Το 68% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ισοδυναμεί με το ότι: "Η πολιτική σταθερότητα που φαίνεται να επιτυγχάνεται με την τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και η ανακούφιση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου με την οποία ξεκλειδώθηκε η δόση για την Ελλάδα, φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά στην ταλαιπωρημένη από τα αλλεπάλληλα μέτρα κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει το μέλλον με κάπως μεγαλύτερη αισιοδοξία". 

Η προαναφερθείσα διαπίστωση στηρίζεται στο ότι φέτος το Γενάρη υπήρχε μία αύξηση 18% από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (από 7% σε 25%), σ' αυτούς που θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση και μια υποχώρηση, από 87% πέρυσι σε 68% φέτος, σε όσους εκτιμούν ότι βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. 

Τα παραπάνω επιχειρήματα όμως, σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κοινή γνώμη νιώθει ασφάλεια από τη σταθερότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, ούτε ανακούφιση που πήραμε τη δόση. Αν υπήρχαν οι συγκεκριμένες ερωτήσεις και σημαντικό ποσοστό των ερωτώμενων απαντούσε θετικά, τότε ενδεχομένως να ίσχυε αυτή η διαπίστωση.

Άλλο ένα σημείο που χωράει συζήτηση, είναι ότι παρόλο που  ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πάλι πρώτος στην παράσταση νίκης, προβάλλεται ότι στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής εμφανίζεται δεύτερος κατά 0,5% (29% ΝΔ, 28,5% ΣΥΡΙΖΑ). Δεν νομίζω ότι απ' αυτό το γεγονός, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η κοινή γνώμη προτιμάει τη ΝΔ.

Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα διαβάσετε μια δημοσκόπηση, δείτε την πρωτότυπη και όχι το πως επιλέγει ο καθένας να την μεταφράσει.

Blogger

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου