Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: "Σε λίγο θα δούμε κόσμο να πεθαίνει στο δρόμο" Με σύνθημα “ Ο αποκλεισμός από τα νοσοκομεία σκοτώνει”, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα στις 10.00 παρέμβαση στην πύλη του Γ.Ν. Γεννηματά, διεκδικώντας την ελεύθερη και καθολική πρόσβαση στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Κι αυτό τη στιγμή που, ποσοστό 25-30% του πληθυσμού είναι χωρίς ασφάλεια, γεγονός που αναγκάζει την πλειοψηφία εξ’ αυτών να διακόψουν μεγάλο κομμάτι της αγωγής τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο.

Ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών δέχεται το Κοινωνικό ιατρείο σε καθημερινή βάση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία μόνο το 1ο τρίμηνο λειτουργίας του εξυπηρετήθηκαν πάνω από 1000 συμπολίτες μας, αριθμός που αυξάνεται ραγδαία, λόγω της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων του Υπουργείου Υγείας. 


«Η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς, είμαστε σε οριακή κατάσταση. Σε λίγο θα δούμε κόσμο να πεθαίνει στο δρόμο», ανέφερε αγανακτισμένος στο streetreportaz γιατρός που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κοινωνικό Ιατρείο.


Ευτυχώς, επεσήμανε, «έχουμε μεγάλη συμπαράσταση από τον κόσμο και φαρμακοποιούς, οι οποίοι μας φέρνουν τα φάρμακα που περισσεύουν για να δοθούν στους ανθρώπους που είναι ανασφάλιστοι. Απ’ τη μεριά τους, οι γιατροί εξετάζουν τους ασθενείς, διαπιστώνουν τι ανάγκες έχει ο καθ’ ένας, είτε σχετικά με εξετάσεις ή με παρέμβαση στην αγωγή και προσπαθούν να τους δώσουν, αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα φάρμακα που χρειάζονται».


Όσον αφορά τη στάση του κράτους, αν δηλαδή γίνεται κάποια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης, τόνισε: « Δεν βλέπουμε καμία κίνηση καλής θελήσεως από μεριάς πολιτείας. Εκεί που βλέπουμε μια χαραμάδα φωτός, είναι μέσω των προγραμμάτων και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, οι οποίες πρέπει να μπορέσουν να λειτουργούν αυτόνομα». 


Και καταλήγει λέγοντας: « Πρέπει όμως, να ευαισθητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος και να δείχνει έμπρακτα τη συμπαράστασή του, ώστε να αναπτυχθεί η δομή. Ακόμα, είμαστε στην αρχή».


Πάντως, η δομή ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από 10-15 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή συμμετέχουν τουλάχιστον 150 άνθρωποι, χωρίς να συνυπολογιστεί ο κόσμος που έρχεται σε επαφή για να δώσει χρήματα και φάρμακα.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με διακήρυξη του Κοινωνικού Ιατρείου, «το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη έχει ουσιαστικά καταργηθεί μετά την καθιέρωση της οικονομικής συμμετοχής του ασθενούς στο ΕΣΥ. Κάτι που συνεπάγεται, για τον φτωχό ,τον άνεργο, τον βαριά και τον χρόνιο πάσχοντα, με κοινωνικό αποκλεισμό, ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής του κατάστασης, απόλυτη μιζέρια και πρόωρο θάνατο».

« Αυτή η κοινωνική συνθήκη είναι βάρβαρη, άδικη και προσβάλλει κάθε αξία του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού», υπογραμμίζει η διακήρυξη.Λίγα λόγια για το ιατρείο-φαρμακείο κοινωνικής αλληλεγγύης


Πρόκειται για ένα ιατρείο που ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβρη του 2011 και προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, Έλληνες και αλλοδαπούς. Παράλληλα, επιδιώκει και πιέζει την πολιτεία να εξασφαλίζει δωρεάν και την αναγκαία κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.
 

Ο χώρος και τα βασικά λειτουργικά του (ρεύμα και νερό) παραχωρήθηκαν από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το ΚΙΑ στεγάζεται στον πρώτο όροφο στην Αισώπου 24, σε κτίριο που ανήκει στον ΟΕΚ. Τα έξοδα λειτουργίας, που είναι κυρίως τα οδοντιατρικά υλικά και τα παιδιατρικά εμβόλια, καλύπτονται από δωρεές ιδιωτών συμπολιτών μας και από τη χρηματική συμβολή φορέων, συνδικάτων, σωματείων και δημοτικών συμβουλίων.


Ώρες-μέρες λειτουργίας


Οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας του ιατρείου αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00. Επίσης, το ΚΙΑ είναι ανοιχτό 2 Σάββατα τον μήνα 10.00-14.00. Οποιαδήποτε ιατρική επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού. Ραντεβού μπορεί κανείς να κλείσει τηλεφωνικά στο 2310-520386 τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.
Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.kiathess.gr/


Δομές ανά την Ελλάδα


Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη αρκετά ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργούνται συνεχώς περισσότερα, καθώς το πλήθος των νομοθετημένα αποκλεισμένων συμπολιτών μας, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας , διαρκώς αυξάνεται και μάλιστα ραγδαία. Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργούν Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο, στην Πρέβεζα και στο Κιλκίς. Πολύ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο στη Δράμα, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες από υγειονομικούς να ξεκινήσει αντίστοιχη δομή στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης. 

Βάνα Ψυχογιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου