Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

"Σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες"


Μαζική η συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη


Πλήθος κόσμου στη Θεσσαλονίκη έδωσε το δυναμικό παρόν, όρθωσε το ανάστημά του και δυνάμωσε τη φωνή του στις σημερινές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. 

Στην Καμάρα από τις 10 το πρωί είχε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του προς το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΣΕΒΙΟΜΕ), αλλά και διάφορες πρωτοβουλίες-δίκτυα-κινήσεις  όπως: Η Αντιεξουσιαστική κίνηση Θεσσαλονίκης, η Κατάληψη Libertatia, ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος “Σχολείο” για τη μάθηση της ελευθερίας, το Δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Θεσσαλονίκης, η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θες/νίκης, η πρωτοβουλία για την αριστερή αντιιμπεριαλιστική συνεργασία και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ). 

Δυνατό παλμό έδωσαν πολλοί νέοι άνθρωποι και διάφοροι σύλλογοι φοιτητών από ΑΕΙ-ΤΕΙ, που εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και δυσαρέσκειά τους στο σχέδιο Αθηνά.


Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα μαχητικό και αγωνιστικό. Παντού ήταν απλωμένα πανό- πλακάτ, τραγούδια επαναστατικά ακούγονταν δυνατά, οι θέσεις διάφορων πρωτοβουλιών ακούγονταν επίσης από ντουντούκες, ενώ παρέες συζητούσαν μεγαλόφωνα, δείχνοντας την πυγμή και τη ζωντάνια τους. Ένας κύριος στεκόταν μέχρι να ξεκινήσει η πορεία με ένα πλακάτ όπου αναγραφόταν: Να πληρώσουν οι Τραπεζίτες τα Χρέη τους.


Και η πορεία ξεκίνησε, με πανό όπως: “Σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες” “ Ή εμείς ή αυτοί… Όλοι στους δρόμους για την ανατροπή”, με δημιουργικά και ευφάνταστα συνθήματα, με δυνατές φωνές και με μεγάλη συσπείρωση του κόσμου. Την παράσταση έκλεψαν 2 κυρίες που κρατούσαν σε σχοινί 3 εσώρουχα και σε πλακάτ έγραφαν: “Μόνο αυτά δεν πας πήρατε”. 

Σημειώνεται ότι, οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής μετά από πτώχευση της ιδιοκτήτριας εταιρείας και την παύση πληρωμών τους, αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση της παραγωγής του εργοστασίου. Παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο ήταν εγκαταλελειμμένο από το Μάιο του 2011, οι εργαζόμενοι αντιτάχθηκαν σε αφεντικά και συνδικαλιστικές ηγεσίες, ενώ με όπλο την αυτοοργάνωση του αγώνα τους, κατόρθωσαν να συσπειρώσουν πλήθος κόσμου πάνω στο θέμα της αυτοδιαχείρισης στην παραγωγή.

 
 
 
 Βάνα Ψυχογιού
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου