Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Δυναμικές παρεμβάσεις των Πρωτοβουλιών κατοίκων Θεσσαλονίκης



“ Δεν έχουμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε φόρους και χαράτσια”

Σ’ αυτή την εξαιρετικά  δύσκολη εποχή που διανύουμε, με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο και με ένα κράτος που ζητάει διαρκώς περισσότερα από ανθρώπους που δεν έχουν πια τίποτα να του δώσουν, ευτυχώς υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά: Η συσπείρωση του κόσμου. 

Ολοένα και πληθαίνουν οι παρεμβάσεις συλλογικοτήτων (πρωτοβουλιών-επιτροπών-συνελεύσεων) κατοίκων της Θεσσαλονίκης σε διάφορους χώρους, με σκοπό τη διαμαρτυρία για τα απανωτά-δυσβάστακτα μέτρα του κράτους, αλλά και τη συμπαράσταση σε διάφορες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.χ. ανέργους) ή σε εθελοντικές δράσεις, που προσπαθούν να επιτελέσουν κοινωνικό έργο, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια.


Με σύνθημα “ Δεν έχουμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε φόρους και χαράτσια” , οι Πρωτοβουλίες κατοίκων Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν σήμερα στις 11: 30 έξω από τη Ε' ΔΟΥ, στην πλατεία Αντιγονιδών, σε μια προσπάθεια να ξεσηκώσουν και να αφυπνίσουν τον κόσμο ώστε να πει «όχι» στις κατασχέσεις μισθών και κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. 


Στη συνέχεια, μπήκαν μέσα στο κτίριο, μίλησαν με τον κόσμο, σήκωσαν πανό και απαρίθμησαν τις διεκδικήσεις τους. Δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν το γραφείο της διευθύντριας, στην οποία παρέθεσαν τα προβλήματά τους, ζητώντας της να συμμετάσχει και η ίδια στον αγώνα που κάνουν. Η διευθύντρια κράτησε μια ουδέτερη στάση και προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας το μνημειώδες: “Όλοι στην ίδια μοίρα είμαστε…” . 


Σημειώνεται ότι, οι Πρωτοβουλίες κατοίκων, κάλεσαν τους πολίτες να απαιτήσουν τη διαγραφή των χρεών των μακροχρόνια ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ευπαθών ομάδων, σε συνδυασμό με τη δήμευση περιουσίας καταχραστών και μεγαλοοφειλετών.


Βασικές τους διεκδικήσεις είναι: 


-Το αφορολόγητο όριο να διαμορφωθεί στα 15.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο επίσημο όριο φτώχειας.

-Η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

-Η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης-φυσικό αέριο για την οικιακή κατανάλωση.

Βάνα Ψυχογιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου