Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Υπ. Οικ.: Έως την Κυριακή το πακέτο των 11,5 δισ.






Την αισιοδοξία ότι το νέο πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί μέχρι και την Κυριακή, εξέφρασε το οικονομικό επιτελείο, μετά και την χθεσινή πολύωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα,  με τους επικεφαλής της τρόικας.


Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχους του υπουργείου, η τρόικα δεν πιέζει πλέον για νέες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, ενώ το νέο πακέτο θα εγκριθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και τους επικεφαλής της τρόικας.

Πάρα τις διαβεβαιώσεις για καμία εκ νέου περικοπή σε συντάξεις και μισθούς, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλικού φόρου, από 150 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, φορολογούμενους με εισοδήματα από ακίνητα και με γεωργικά εισοδήματα (όχι από τους κατ' επάγγελμα αγρότες).

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει, μεταξύ άλλων,  και αλλαγές στους άξονες της φορολογίας, οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες στους επικεφαλής της τρόικας. Ειδικότερα:

1.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί.
2.Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση τα βιβλία και τα στοιχεία, ενώ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.
3.Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια, έναντι των 8 που έχει η ισχύουσα κλίμακα. Η αλλαγή αυτή, θα διαφοροποιήσει τη φορολογική επιβάρυνση μεταξύ των εισοδηματικών κλιμακίων. Μπορεί να ελαφρυνθούν εισοδήματα στα όρια της φτώχειας 5.000 - 7.000 ευρώ, αλλά η επιβάρυνση θα αυξηθεί για τα υψηλότερα και ειδικά για την εισοδηματική κατηγορία των 10.000 - 25.000 ευρώ.
4.Σε βάθος χρόνου, προβλέπεται η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή θα μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής της φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα,  από το 45% στα επίπεδα που θα διαμορφωθεί ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής, για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
5.Διασταυρώσεις και χρήση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.
  
Σημειώνεται ότι, μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί μέτρα ύψους 7,5 δισ. που θα βρεθούν από μειώσεις  σε συντάξεις, μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, ενώ 1,5 δισ. θα προκύψει από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου