Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κυκλάδες: Κυκλοφοριακή αγωγή σε μαθητές-Σεμινάρια οδικής ασφάλειας σε πεζούς/οδηγούς




Πρωτοβουλίες-δράσεις, με στόχο τη μείωση των τροχαίων οδικών ατυχημάτων, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων των νησιών, αλλά και την ενημέρωση μαθητών σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, διοργανώνονται από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τη Διυπουργική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου σημειώνεται μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, αποτελούν τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ενώ έχουν σχετικά μικρό πληθυσμό, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι, ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται μέχρι και 15 φορές. Το αποτέλεσμα είναι, οι υποδομές να μην επαρκούν, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του αριθμού των αυτοκινήτων και των  δικύκλων, και να προκαλούνται πολλά τροχαία.

Σημειώνεται ότι το 40% των προαναφερθέντων νησιών, έχουν λιγότερους από 1.000 μόνιμους κατοίκους.

Έτσι, με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στα νησιά και την αφύπνιση της συνείδησης των κατοίκων τους για ασφαλείς μετακινήσεις, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια οδικής ασφάλειας σε πεζούς και οδηγούς (αρχάριους και έμπειρους, νέους και ηλικιωμένους).
 
Παράλληλα, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, συγκοινωνιολόγοι μηχανικών του υπουργείου και εξειδικευμένων σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, θα επισκεφθούν συνολικά 151 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, οι επισκέψεις θα γίνουν σε 84 δημοτικά σχολεία, 20 γυμνάσια, 15 γυμνάσια με λυκειακές τάξεις και σε 32 λύκεια των εξής νησιών: Ίος, Κύθνος, Σίφνος, Ανάφη, Αντίπαρος, Δονούσα, Θηρασιά, Ηρακλειά, Κίμωλος, Κουφονήσια, Σέριφος, Σίκινος, Σχοινούσα, Φολέγανδρος, Μύκονος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Τήνος, Πάρος, Άνδρος, Σαντορίνη, Σύρος, Νάξος.

Επισημαίνεται ότι, το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας του υπουργείου, για το σχολικό έτος 2012-2013. Παράλληλα, το υπουργείο προσβλέπει στην επέκταση των δράσεων αυτών και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου