Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο του πιο επιθετικού καρκίνου του προστάτη



Το γονίδιο της πιο επιθετικής μορφής του καρκίνου του προστάτη, το BRCA2, το οποίο έχει ήδη συσχετιστεί με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. 


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν αυτό τον γενετικό παράγοντα κινδύνου (περίπου ένας στους 100 με καρκίνο του προστάτη) θα πρέπει να αρχίζουν έγκαιρα τη θεραπεία προκειμένου να σωθούν.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου με επικεφαλής τον καθηγητή Ρος Ίιλς, ανακοίνωσαν ότι το γονίδιο BRCA2 όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς καρκίνο του προστάτη, αλλά επιπλέον είναι πιθανότερο να εμφανίσει επιθετικότερους όγκους και να δώσει στον ασθενή μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Μάλιστα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι οι εν λόγω ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από την άμεση χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή την ακτινοθεραπεία, κάτι που πρέπει να συμβαίνει ακόμα κι αν η νόσος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται χαμηλού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι, οι όγκοι στον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εξελιχθούν με υπερβολικά αργό ή αντίθετα με πολύ γρήγορο ρυθμό, γεγονός που οι γιατροί συχνά αδυνατούν να προβλέψουν.

Παράλληλα, μερικοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα και για πολλούς η άμεση θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.

Ωστόσο, για όσους έχουν το γονίδιο BRCA2 η άμεση θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο, ώστε ο όγκος να μην προλάβει να εξαπλωθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου